Eteisen, portaikon, aulan ja hallin valaistus

Eteinen ottaa tulijan vastaan. Eteisessä tarvitaan hyvää yleisvalaistusta pukeutumista ja riisuutumista varten. Mutta eteinen ei ole vain läpikulkutila, vaan se antaa ensivaikutelman kodista. Näistä syistä eteisen valaistuksen on hyvä olla niin miellyttävä, että kotiintulo tuntuu mukavalta.

Eteiseen on usein sijoitettu myös kokovartalopeili, jonka avulla yleensä ikkunattomaan tilaan voidaan saada lisää valoa, kun se sijoitetaan vasten valonlähdettä, esimerkiksi ikkunaa. Tällöin kannattaa huolehtia siitä, ettei valo häikäise peilin kautta.

Eteistilassa ja muissakin ikkunattomissa tiloissa, kuten halleissa, auloissa, väliköissä ja portaikoissa kannattaa käyttää mahdollisimman vaaleita värejä. Näissä kaikissa tiloissa tarvitaan riittävästi valoa, jotta kulkeminen on turvallista ja vaivatonta. Portaikoissa ja käytävissä kannattaa varoa voimakkaita valaistusvoimakkuuden eroja ja harhauttavaa varjonmuodostusta. Peilien sijoitusta ja muita kiiltäviä pintoja kannattaa näissä tiloissa välttää.

Myös eteisen seinillä olevia tauluja voidaan valaista esimerkiksi halogeenivalaisimilla.

Eteiseen on mahdollista sijoittaa kytkin, joka on ohjelmoitu niin, että asunnon koko valaistus voidaan sammuttaa ulos lähtiessä yhdestä kytkimestä, eikä tarvitse kiertää koko asuntoa valoja sammuttelemassa.