Keittiön valaistus

Keittiö on kodin tärkein työskentelytila ja vaatii tehokasta yleis- ja paikallisvalaistusta. Mitä enemmän keittiöön saadaan luonnonvaloa sen parempi. Keittiössä - jos missä - vakiovalonsäätäjästä on apua.

Usein keittiön yleisvalaistuksessa on kattovalaisin ja keittiökaappien alle seinään kiinnitetyt loisteputkivalaisimet. Nämä saattavat häikäistä pöydän ääressä istuvia. Siitä syystä kaappien alustan valaisimet kannattaisi sijoittaa yläkaappien etureunoihin valolistojen taakse piiloon. Kokonaan työtason valaiseva valaisin on parempi kuin pistemäiset kohdelamput.

Lisäksi keittiössä voi olla kohdevalaistusta kaappien pohjaan upotettuina halogeenivalaisimilla toteutettuna. Halogeenien kirkas valo saattaa aiheuttaa heijastuksia kiiltävistä pinnoista, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun valitaan keittiön materiaaleja.

Keittiön yleisvalaistus voidaan saada aikaan ruokapöydän ja työpisteen valaisimilla, pelkillä työvalaisimilla tai kaapistojen päälle asennetuilla valaisimilla, joiden valo heijastuu epäsuorasti katon kautta. Tällöin ei keskelle kattoa välttämättä tarvita lainkaan valopistettä.

Ruokapöydän valaistuksen olisi hyvä olla säädettävissä. Himmenin on hyvä ratkaisu tähän tarkoitukseen. Valaistuksen säädöllä luodaan tunnelmaa, esimerkiksi ruokailtaessa kynttilän valossa. Kun pelkkä kynttilänvalo ei riitä, voidaan himmentimen avulla säätää perusvalaistus alhaiselle tasolle. Jos ruokapöytä on pitkä, yksi valaisin ei välttämättä riitä. Joskus voidaan tarvita kokonainen rivi valaisimia ruokapöydän päälle.

Keittiön valaisimien valinnassa kannattaa muistaa niiden puhdistettavuus ja huollettavuus.