Liesivahti

Lieden taakse asennettava liesivahti on turvalaite, joka seuraa lieden käyttöaikaa sekä käyttötehoa ja katkaisee omatoimisesti päälle unohtuneen sähkövirran levystä. Se voidaan kiinnittää kaikkiin markkinoilla oleviin liesimalleihin.

Liesivahti toimii ilman erillisiä kelloja tai muita ajastimia eikä sen olemassaolo häiritse normaalia lieden käyttöä. Lieden taakse piiloon jäävä liesivahti on huomaamaton.

Liesivahti voidaan säätää sammuttamaan levy joko tietyn tehorajan ylityksen jälkeen määrätyssä ajassa. Esimerkiksi kun levyn teho on 1000 W, katkaistaan sähkö vaihtoehtoisesti 11, 16, 22 tai 32 minuutin kuluttua levyn kytkemisestä päälle. Kun levyn teho on alle 1000 W, virta katkeaa 54 tai 108 minuutin kuluttua.

Liesivahdin voi asentaa vain sähköalan ammattilainen laitetta seuraavien asennusohjeiden mukaan. Liesivahdin asentaminen asunnon lieden taakse vie ammattilaiselta vain hetken aikaa.

Päälle unohtunut lieden levy sytyttää vuosittain kymmeniä tulipaloja. Yleinen käsitys on, että liesi unohtuu päälle erityisen helposti iäkkäiltä ihmisiltä tai lapsilta. TUKESin tekemän selvityksen mukaan tyypillinen liesipalon uhri Suomessa on kuitenkin keski-ikäinen mies ja kuolinhetki perjantai tai lauantai. Periaatteessa kuka tahansa voi unohtaa lieden päälle hajamielisyyttään, kun keittiötyöt keskeytyvät esimerkiksi ovikellon tai puhelimen soittoon.