Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen valaistus riippuu huoneen koosta ja siitä, mitä muuta siellä tehdään kuin nukutaan. Pienessä makuuhuoneessa, jossa vain nukutaan, riittävät hyvin luonnonvalo ja hyvät lukuvalaisimet, vaikka siivousta varten voitaisiinkin tarvita jonkinlainen yleisvalaistus. Kun käytetään vaaleita sävyjä makuuhuoneen seinä- ja kattopinnoilla sekä tekstiileissä, päivänvalon vaikutus voidaan hyödyntää.

Usein makuuhuoneissa ei kannata tehdä yleisvalaistusta alaspäin suuntautuvan kattovalaisimen avulla, sillä se häikäisee sängyssä olijaa. Pehmeä yleisvalo saadaan aikaan eri puolille sijoitettujen pöytä-, seinä- tai lattiavalaisimien avulla. Helposti sytytettävä yövalo voi myös olla tarpeen. Yleisvalaistuksen ja yövalon kytkimet on hyvä sijoittaa niin, että niitä voidaan käyttää myös sängystä käsin.

Vaatekaappien lähelle kannattaa järjestää myös riittävästi valoa. Jos makuuhuoneessa on kampauspöytä, kannattaa sen molemmin puolin sijoittaa valonlähteet, jotta saadaan mahdollisimman tasainen ja varjoton valaistus.

Parisängyn molemmille puolille sijoitetaan omat himmennettävät lukuvalot. Ne voivat olla joko pöydällä tai kiinni seinässä. Suunnattavat mallit ovat kätevimpiä käytössä. Lukuvaloja pitää voida ohjata nousematta pois sängystä.