Murtohälytinjärjestelmä

Murtohälytinjärjestelmää voi käyttää myös pientalossa. Sen avulla havaitset luvattoman tunkeutumisen kotiisi, vaikka et ole itse kotona. Se voi lähettää viestin luvattomasta tunkeutumisesta omaan matkapuhelimeesi, naapurin lankapuhelimeen, vartiointiliikkeeseen tai muuhun valvottuun paikkaan. Asunnoissa käytetyissä murtohälytysjärjestelmissä on ilmaisin, keskuslaite, ilmoituksen siirtolaite ja mahdollisesti vielä paikallishälytin.

Ilmaisimet kytketään tavallisesti keskuslaitteeseen kaapeleilla. Kaapelointi voi olla silmukkatyyppinen tai osoitteellinen. Perinteinen silmukkatyyppi sopii hyvin asuntoihin, joissa tavallisesti tarvitaan vain muutamia ilmaisimia. Osoitteellinen järjestelmä on hyvä isossa asuinrakennuksessa, jossa valvotaan useita eri paikkoja.

Kätevä käyttöpaneeli ja viisas valvonta

Murtohälytysjärjestelmän toimintoja ohjataan käyttöpaneelista, esimerkiksi "päälle-pois"-ohjaukset. Käyttöpaneelissa on koodinäppäimet salasanaa varten ja tarvittaessa toimintanäppäimiä. Voit sijoittaa käyttöpaneelin keskuslaitteen yhteyteen tai siitä erilleen vaikka eteiseen.

Viivesilmukkaa hyväksikäyttäen voit sijoittaa paneelin jonnekin järjestelmän valvonta-alueelle. Jos käytät viivesilmukkaa, niin myös ulko-ovea valvova ovikosketin tai eteisen liikeilmaisin on syytä kytkeä viivesilmukkaan. Tällöin voit kotiin tullessasi tietyn ajan kuluessa kytkeä hälytyksen pois päältä, eikä hälytys rämähdä päälle ja viesti mene eteenpäin esimerkiksi johonkin valvontakeskukseen.

Joihinkin järjestelmiin on mahdollista kytkeä useita käyttöpaneeleita, jolloin niitä voi sijoittaa esimerkiksi omakotitalossa eri sisääntuloreiteille.

Jos murtohälytysjärjestelmässä on osavalvontatoiminto, voit kytkeä hälytyksen osassa asuntoa päälle ja osassa asuntoa voit liikkua normaalisti. Esimerkiksi asunnon yläkerrassa voit öiseen aikaan liikkua vapaasti, vaikka alakerran tiloja ja ulko-ovea valvotaankin. Jos joku perheesi jäsenistä kuitenkin tulisi ulko-ovesta sisään osavalvonnan ollessa päällä, hän voisi tehdä paneelista tarvittavat viivekytkennät. Osavalvonta vaatii erillisen ohjauspaneelin makuuhuoneiden lähettyville.

Voit pitää esimerkiksi autotallin erikseen valvonnassa, vaikka kodissasi oleskellaankin. Erikseen valvottavaan tilaan voidaan asentaa ohisulkija. Kytket vain valvonnan pois ohisulkijasta, kun käyt autotallissa. Ohisulkijana voidaan käyttää erillistä koodinäppäintä tai autotallin lukon kosketinta.

Paikallishälytykseen voidaan käyttää joko sireeniä tai vilkkuvaloja taikka molempia. Paikallishälytyksen tarkoituksena on herättää naapureiden ja ohikulkijoiden huomio. Ajatellaan, että murtautuja pötkisi pakoon ja vahingot näin jäisivät pienemmiksi.

Jos haluat siirtää hälytyksen johonkin valvontapaikkaan, voit käyttää ilmoituksen siirtoon joko langallista tai langatonta robottipuhelinta tai ilmoituksensiirtojärjestelmää, jossa vastaanotin valvoo siirtolinjan kuntoa.

Pysäytä tunkeutuja ja asunnossa liikkuja

Asuntoihin murtautumista voidaan valvoa ainakin kahdella eri tavalla:

  1. Valvotaan sitä, että asuntoihin ei päästä tunkeutumaan ovista, ikkunoista, parvekkeen kautta tai rakenteita rikkomalla. Tätä kutsutaan kuorivalvonnaksi. Valvonta toteutetaan ovi- ja ikkunakoskettimilla, kuuntelevilla lasirikkoilmaisimilla ja tärinään reagoivilla seismisillä ilmaisimilla.
  2. Valvotaan sitä, liikkuuko asunnon sisätiloissa joku silloin, kun asukkaat ovat poissa. Tätä puolestaan kutsutaan tilavalvonnaksi. Tilavalvonnan ilmaisimet ovat liikeilmaisimia, jotka havaitsevat liikkeen valvontakentässään. Tällaisia ovat infrapuna-, mikroaalto- ja ultraääni-ilmaisimet.

Jos haluat varmistua kunnollisesta valvonnasta, pyydä suunnittelijaa yhdistämään nämä molemmat valvontatavat esimerkiksi niin, että asunnon ovet varustetaan valvontakoskettimilla ja sijoitetaan muutama liikeilmaisin sopiville kulkureiteille. Kuorivalvonta reagoi murtautumiseen tilavalvontaa aikaisemmin. Tilavalvonta puolestaan on vaikeammin ohitettavissa.