Olohuoneen valaistus

Olohuoneet, joita saattaa olla suurissa taloissa useampiakin, ovat kotien keskuksia. Olohuoneella on monet kasvot ja siksi siellä tarvitaan hyvää epäsuoraa yleisvalaistusta, epäsuoraa tai suoraa paikallisvalaistusta ja suoraa kohdevalaistusta.

Yksinäisestä valaisimesta keskellä kattoa on syytä luopua, sillä sen valo on usein räikeä eikä edes riitä antamaan perusvaloa koko tilaan. Hyvän ja tasaisen yleisvalaistuksen aikaansaamiseksi on hyvä sijoittaa ympäri huonetta useita valaisimia, jotka antavat katon ja seinien kautta heijastavaa, pehmeää epäsuoraa valoa.

Televisiota katsotaan niukassa yleisvalaistuksessa tai vastaanottimen tausta valaistaan epäsuorasti seinän kautta. Silloin kuvaruudun ja sen ympäristön suuret kirkkauserot eivät rasita silmiä. Lukuvalon pitäisi olla suora ja tulla takaviistosta luettavalle pinnalle. Kohdevalaistuksella voi korostaa huonekasveja, esineitä ja huonekaluja.

Olohuoneisiin sijoitetaan usein myös koristevalaisimia. Ne ovat monesti vanhoja mummolta perittyjä pistotulppaliitäntäisiä antiikkivalaisimia. Näiden kanssa saattaa käydä niin, että vanhan arvokkaan perintövalaisimen pyöreä pistotulppa ei menekään uusiin suojamaadoitettuihin pistorasioihin. Vanhassa valaisimessa olevaa pistotulppaa ei saa ryhtyä muotoilemaan pistorasiaan sopivaksi, eikä pistorasiaa pidä mennä vaihtamaan vanhaksi malliksi, vaan ammattitaitoinen sähköurakoitsija muuttaa vanhan valaisimen rakenteeltaan turvalliseksi. Silloin valaisimeen saa liittää sellaisen pistotulpan, joka sopii asunnossa oleviin suojamaadoitettuihin pistorasioihin.

Olohuoneen valaistusta pitää voida muuttaa tilanteesta ja tunnelmasta riippuen kirkkaasta himmeään. Himmentimillä ja valaistuksen ohjauksella olohuoneissa voidaan muokata valaistusta ja tunnelmaa. Kun muutetaan yleis-, paikallis- ja kohdevalaistuksen suhteita ja kirkkausasteita saadaan erilaisia valaistustilanteita. Näitä voidaan älykkäisiin ohjausjärjestelmiin ohjelmoida etukäteen ja ohjata kaukosäätimillä tarpeen mukaan.