Ovien sähköinen lukitus

Ovien sähköiset lukitusjärjestelmät ovat yleistyneet eritoten kaupunkien kerrostaloissa mutta myös pientalojen porttilukituksina.

Ovien sähköistä lukitusta voit käyttää silloin, kun haluat kauko-ohjata oven lukitusta tai liittää sen kulunvalvontajärjestelmään. Suurissa kerrostaloasunnoissa ja pientaloissa on kätevää, jos ulko-oven voi kauko-ohjata auki muualtakin kuin yhdestä pisteestä eteisestä, esimerkiksi keittiöstä, yläkerrasta, työhuoneesta tai askartelutiloista.

Kun käytetään ovien tai porttien sähköistä lukitusta ja niitä kauko-ohjataan, on tärkeää, että tulija voidaan tunnistaa ennen lukon avaamista. Siksi lukon kauko-ohjauksen yhteydessä yleensä käytetään ovipuhelinta, joka voi olla joko tavallinen puheyhteyspuhelin tai kuvapuhelin, joka lähettää vastauslaitteeseen tulijan videokuvan.

Jos haluat sähköisen lukituksen omaan taloosi, suunnitteluta se riittävän varhaisessa vaiheessa, sillä lukitus on hankala toteuttaa jälkiasennuksena, jos oven rakenteessa ei ole tähän erikseen varauduttu. Siksi kun uusit tai vaihdat ulko-ovea, hanki sellainen ovi, jossa on tarvittavat koloukset ja johtotiet jo valmiina. Määrittele ne oven valmistajalle, kun tilaat ovea, niin ne voidaan tehdä tehtaalla valmiiksi. Tällainen ennakointi ei lisää oven hankintakustannuksia nimeksikään, mutta mahdollistaa erilaisten lukitusten ja ovilaitteiden vaivattomat jälkiasennukset myöhemmin.

Oven sähköiseltä lukituslaitteelta tarvitaan kaapelit ohjauslaitteille. Nämäkin yhteydet voidaan asentaa jälkeenpäin näkymättömiin ja hankaluuksitta, jos niihin on varauduttu johtoreitein suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.