Pistorasiat

Sähkölaitteita liitetään asunnoissa sähköverkkoon joko kiinteästi, pistorasioilla tai kosketinkiskoilla. Tyypillisiä kiinteästi liitettäviä laitteita ovat liesi ja kiuas. Pistotulppaliitäntäisiä laitteita on kodeissa yleensä eniten ja ne ovat mitä moninaisimpia. Kosketinkiskoihin liitetään tavallisesti valaisimia.

Tavallisesti kodeissa sähkölaitteet liitetään pistotulpalla pistorasioihin. Käytännössä ongelmaksi on muodostunut se, että pistorasioita on yleensä liian vähän. Vaikka pistorasioita olisi riittävästikin, saattavat ne käyttäjän kannalta olla väärissä paikoissa ja väärällä korkeudella. Tavallinen tilanne on uusissakin asunnoissa, että enemmän tai vähemmän turvallisia jatkojohtoja on käytössä runsaasti.

Mitään yksiselitteistä minimi- tai maksimimäärää ei pistorasioille ole missään määräyksissä asetettu. Kunkin käyttäjän pitäisi arvioida asuntonsa pistorasiamäärä omien tarpeidensa ja sähkönkäyttötapojensa mukaan. Lähtökohtana esimerkiksi keittiössä voisi pitää sitä, että kaikille keittiön pistotulppaliitäntäisille laitteille olisi varattuna pistorasiapiste niin, että tulppia ei tarvitsisi jatkuvasti irrotella. Jokaisen työpöydän päälle olisi hyvä varata vielä yksi "ylimääräinen" varapiste.

Valmiit useita pistorasioita käsittävät listat ja kourut, joissa on yhteinen käyttökytkin, ovat käteviä esimerkiksi työpöytien päällä, koska laitteista voidaan kytkeä sähkö pois päältä irrottelematta pistotulppia. Tällaisiin voidaan liittää esimerkiksi monia keittiön pienkojeita: leivänpaahdin, kahvinkeitin, yleiskone, sähkögrilli, mehupuristin jne. Kylmälaitteita ei kuitenkaan ole järkevää liittää tällaisiin ryhmiin. Vastaavasti kodin työ- ja oleskelutiloissa valmiit pistorasialistat ovat käteviä, kun niihin voi liittää stereot, tv:n, kotitietokoneen, printterin.

Monet eivät pidä siitä, että keittiössä, pesutiloissa ja kodinhoitohuoneissa pistorasiat on sijoitettu kohdevalaisimen kanssa samaan runkoon, vaan pitävät parempana kiinteästi erilleen asennettuja pistorasioita.

Pistorasioiden tuleviin tarpeisiin kannattaa varautua asentamalla alunperin runsaasti "ylimääräisiä" pistorasioita sellaisiin paikkoihin, joissa ennalta arvioiden niitä yleisimmin tarvittaisiin. Pistorasioiden asentamiskustannukset ovat rakentamisvaiheessa minimaaliset verrattuna siihen, että niitä jälkikäteen lisättäisiin.

Pistorasioiden valinnassa ja sijoituksessa kannattaa värien ja muotojen sopivuuden lisäksi kiinnittää huomiota niiden helppokäyttöisyyteen, puhdistettavuuteen, sijoitteluun ja sijoituskorkeuteen. Samojen peitelevyjen alle voidaan sijoittaa sekä sähkö- että antenni- ja puhelinpistorasiat. Pistorasioita saa nykyisin kauniisti muotoiltuina ja useina eri väreinä.

Niin sanottuja tavallisia - suojamaadoittamattomia - pistorasioita ei enää saa asentaa uusiin asennuksiin. Korjaus- ja muutostöissä kannattaa muuttaa vähitellen asunnon kaikki pistorasiat maadoitetuiksi, jolloin asunnossa on käytössä vain yksi pistorasiajärjestelmä. Sähköammattilaiset osaavat neuvoa, kuinka lähellä vanhanmalliset pistorasiat saavat sijaita uusia suojakosketin- eli sukopistorasioita.

Pistorasiat eri tiloissa

Atk-laitteet olisi hyvä liittää suojajohdinjärjestelmäiseen sukopistorasiaan, koska silloin voidaan ehkäistä virhetoimintoja aiheuttavia häiriöitä. Tietokoneissa on komponentteja, jotka toimivat hyvin pienillä jännitteillä ja saattavat reagoida verkosta tuleviin häiriöjännitepiikkeihin. Suojajohtimellinen järjestelmä sukopistorasioineen tavallaan "kerää" häiriövirrat ja ohjaa ne hallitusti pois häiritsemästä herkkiä osia.

Kodin vanhoihin asennuksiin voi yleensä helposti asennuttaa lisää muutamia kiinteitä pistorasioita niin, että ne eivät vielä aiheuta kuormituksen kasvua siinä määrin, että keskusta pitäisi laajentaa. Esimerkiksi vanhojen yksiosaisten pistorasioiden tilalle voidaan nykyisin vaihtaa kaksi- tai moniliitäntäisiä pistorasioita, jolloin laitteiden liittämispaikkojen määrä voidaan helposti moninkertaistaa. Tämä käykin päinsä, jos liitettävät laitteet ovat pienitehoisia ja jos sähkökeskuksessa ja liittymisjohdossa on vielä kapasiteettia.

Kotien pistorasiat ovat lapsisuojattuja malleja, joissa on kiinteät lapsisuojat. Vanhoihin pistorasioihin voi laittaa irrallisia muovisia niin sanottuja "poppakoskettimia" lapsisuojiksi.

Löylyhuoneeseen ei saa asentaa pistorasioita. Pesutilojen kaikki pistorasiat varustetaan vikavirtasuojakytkimillä, elleivät ne ole pienoisjännitteisiä ja suojaerotusmuuntajalla varustettuja, kuten parranajoa varten tarkoitetut pistorasiat.

Sähkönkäyttö on lisääntynyt myös ulkotiloissa sekä parvekkeilla ja terasseilla. Näihin tiloihin on turvallisuussyistä asennettava sukopistorasiat, jotka on suojattu vikavirtasuojakytkimillä. Pistorasioiden asennuskorkeuskin on vapaampaa, kun ne suojataan vikavirtasuojakytkimellä. Suomessa kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että pistorasiat eivät joudu talvella lumen alle.

Jos parvekepistorasiaa käytetään säteilylämmittimen sähkön syöttöön, kannattaa ohjauslaitteeksi asennuttaa 0-120 minuutin ajastin tai "Vahti-Jussi", niin sähkölasku ei tuota yllätyksiä.