Sähköistysratkaisujen valinta

Sähköistysratkaisujen valinta vaikuttaa merkittävästi rakennuksen toimivuuteen, asumismukavuuteen, energiatalouteen ja myös asunnon arvoon. Pohdi perheesi kanssa yhdessä, mitä tarvitset ja haluat kotisi sähköistykseltä.

Selvitä jokaisen perheenjäsenen toiveita ja tarpeita - myös harrastuksia - jo ihan rakennus- tai perusparannushankkeen alkuvaiheessa. Tehdäänkö jostain huoneesta kotitoimisto atk-laitteineen tai musiikki- ja tv-keskus? Vai onko jokaisella perheenjäsenellä oma henkilökohtainen tietokone ja televisio huoneessaan?

Pidetäänkö autotallia korjaus- ja puutyöverstaana vai onko se ainoastaan auton säilytyspaikka? Mitä piha-alueilla ja parvekkeilla puuhaillaan? Tarvitaanko lisävalaistusta tai pistorasioita? Mikä lämmitysmuoto olisi meille kätevin?

Selvitä sähkönkäytön edellytykset

Jos haluat sähkölämmityksen, selvitä tätä mahdollisuutta jo heti alkuvaiheessa sähköverkkoyhtiön, kunnan rakennusvalvontaviranomaisten ja taloyhtiön edustajien kanssa. Kaikkiin asuntoihin ei voida valita edullista ja helppokäyttöistä sähkölämmitystä, jos perusratkaisun on tehnyt joku muu. Esimerkiksi tonttipaikkasi kaupunginosaan ovat päättäjät voineet valita kaukolämmön, etkä voi valita muuta lämmitysmuotoa. Usein perusparannustilanteessa voit joutua tyytymään siihen, että taloyhtiö on aikanaan valinnut jonkun muun lämmitysmuodon.

Vertaile keskenään eri järjestelmien perustamis- ja käyttökustannuksia sekä helppokäyttöisyyttä. Perusparannusratkaisuissa selvitä muutoskustannukset. Eri lämmitysmuotojen kustannuksista löydät lisätietoja tämän oppaan kohdasta lämmitysmuodon valinta.

Luettelo avuksi

Omat tarpeesi voit selvittää esimerkiksi oheisen luettelon avulla. Merkitse sarakkeeseen rasti silloin, kun tunnistat tarpeen omaksesi. Täydennä luetteloa tarvittaessa omilla ratkaisuillasi.

Luettelo on alustava oma suunnitelmasi ajatelluista sähkölaitteista, valaisimista ja sähköistysratkaisuista. Ennen sähkösuunnittelijan valintaa voit luettelon avulla merkitä laitteiden ja valaisimien paikat kodin pohjapiirustukseen kokonaisuuden hahmottamiseksi paremmin.

Silloin, kun olet päätynyt valitsemaan talopaketin, suuri osa päätöksistä on tullut samalla tehdyksi. Sähkösuunnitelmia samoin kuin lvi-suunnitelmiakaan ei yleensä talopaketeista löydy. Sinun kannattaakin teettää omat yksilölliset sähkösuunnitelmat, jotta oma tarvekartoituksesi tulisi mahdollisimman hyvin ja oikein tehdyksi.