Sähkölaitteiden hoito ja kunnossapito

Voit laatia tai laadituttaa asuntosi sähköjärjestelmille ja sähkölaitteille hoito- ja kunnossapitosuunnitelman tai -ohjelman. Siihen saat perustietoja sähköammattilaisella teettämästäsi kuntotutkimuksesta. Olet itse asumisesi paras asiantuntija ja tiedät tarpeesi, mutta sähköammattilaisen laatiman kunnossapito-ohjelman avulla pystyt hyödyntämään laitteitasi tehokkaasti ja voit olla varma sähkön turvallisesta käytöstä. Voit kirjata huolto-ohjelman tiedot esimerkiksi huoltokirjaan, missä on muitakin asuntosi hoitoa koskevia tietoja ja ohjeistuksia kirjattuna muistiin.

Huoltokirjaan suositellaan kirjattavaksi muistiin ainakin seuraavat toimenpiteet:

 • Palovaroittimen toimintakunnon tarkistaminen kuukausittain. Sen puhdistaminen liasta ja pölystä vähintään kerran vuodessa. Huoltotoimenpiteiden jälkeen palovaroitin testataan painonapista painamalla.
 • Ulkovalaisimien toiminnan tarkistukset ja niiden puhdistaminen säännöllisesti liasta ja lehdistä.
 • Valaisimien puhdistaminen säännöllisin väliajoin valmistajan tai taloyhtiön antamien ohjeiden mukaan, sillä likainen valaisin ei valaise kunnolla. Loisteputkissa oleva pöly voi alentaa valaistustasoa jopa 20 %.
 • Jatkojohtojen kunnon tarkistus päällisin puolin säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.
 • Kylmälaitteiden taustojen imurointi säännöllisesti kerran vuodessa valmistajan ohjeiden mukaan.
 • Kylmälaitteiden sulatus säännöllisesti valmistajan antamien hoito-ohjeiden mukaan.
 • Kiuaskivien määrän ja laadun tarkistus valmistajan antamien ohjeiden mukaan.
 • Pesukoneiden nukka-/roskasihtien puhdistus valmistajan antamien hoito-ohjeiden mukaan.
 • Vikavirtasuojakytkimien testaus ohjeiden mukaan kerran vuodessa.

Käyttöohje on osa tuotetta. Laitetta hankkiessa on aina syytä varmistaa ennen ostopäätöstä, että saa kunnollisen ja ymmärrettävän käyttöohjeen. Laitetta hankittaessa tai sähköasennustyötä vastaanotettaessa on hyvä selvittää, miten sen huolto on järjestetty. Käyttöohjeet ja laitteiden ostokuitit kannattaa säilyttää samassa paikassa, josta ne on tarvittaessa helppo löytää.

Isojen kodinkoneiden huolto ja kunnossapito

Pesukone

Pesukone pitää huoltaa aina, kun sen toiminnassa, erityisesti sen ohjelmakoneistossa tai moottorissa, esiintyy häiriöitä.

Vikojen ennaltaehkäisy

 • Pesukoneen valvonta on välttämätöntä silloin, kun se on käynnissä (kun olet paikalla pesukoneen käydessä ja sattuu toimintavika, voit vähentää myös ikäviä vesivahinkoja)
 • Nukkasihti on syytä puhdistaa säännöllisesti
 • Pistotulppa on hyvä irrottaa seinästä käytön jälkeen
 • Pesukoneen ulkokuori on hyvä suojata roiskuvalta vedeltä
 • Pesukoneen taustalevyn sisäpuolelta on syytä imuroida silloin tällöin, mutta se on syytä teettää sähköalan ammattilaisella.

Kylmälaite

Jos kylmälaitteen riittävästä puhdistuksesta tai ilmakierrosta ei ole huolehdittu, voi se kuluttaa kolminkertaisen määrän sähköä. Tällä tavoin ylikuumentuneeseen kylmälaitteeseen liittyy tulipalon riski.

Vikojen ennaltaehkäisy

 • Kylmälaite kannattaa huollattaa, jos se ei toimi asianmukaisesti
 • Kylmälaite on syytä imuroida puhtaaksi pölyistä esimerkiksi sulatuksen yhteydessä (pistotulppa on turvallista irrottaa silloin, kun imuroi pölyjä kylmälaitteesta)
 • Kylmälaite ei toimi oikein ja turvallisesti, jos sen ilmankierto estyy, minkä vuoksi on tarpeen tarkistaa ilmankierto silloin tällöin
 • Sijoitetaan paikkaan, jossa kylmälaite ei ole alttiina auringonpaisteelle tai lieden taikka jonkin muun lämmönlähteen lämmittävälle vaikutukselle.

Liesi, uuni ja mikroaaltouuni

Liedelle tai uuniin unohtunut ruoka voi sytyttää tulipalon. Tämä on varsin tavallinen tulipalon syttymissyy. Jo ennen tulipalon syttymistä syntyy voimakasta savua, joka voi olla hengenvaarallista.

Liettä, uunia tai mikroaaltouunia ei pidä jättää päälle valvomatta ja erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota, että laitteet on kytketty pois päältä, kun niiden käyttö on lopetettu. Liesivahti on hyvä apulaite esimerkiksi vanhuksille, jos riskinä on lieden unohtaminen päälle. Liesivahti on turvalaite, joka seuraa lieden käyttöaikaa sekä -tehoa ja katkaisee omatoimisesti päälle unohtuneen sähkövirran levystä. Se voidaan kiinnittää kaikkiin liesimalleihin. Liesivahdista on lisätietoa kohdassa Suojaudu vahingoilta ja tunkeilijoilta.

Kodin muiden sähkölaitteiden hoito ja kunnossapito

Valaisimet

Valaisimet on syytä pitää puhtaina. Palaneet ja välkkyvät loistelamput kannattaa vaihtaa heti, sillä kauan välkkyessään ne saattavat ylikuumentua ja aiheuttaa palonvaaraa.

Valaisimien kannoissa tai niiden pakkauksissa on merkintä, esimerkiksi 40 W, joka osoittaa, kuinka suuren lampun enintään saa laittaa valaisimeen. Tätä suositustehoa suurempaa lamppua ei ole syytä laittaa valaisimeen, sillä esimerkiksi lampun kannan muoviosat on mitoitettu kestämään enintään mainitun tehon.

Halogeenivalaisimien asennuksissa on noudatettava niiden mukana olevia asennus- ja käyttöohjeita. Usein koteihin asennettavat halogeenivalaisimet toimivatkin pienoisjännitteellä (12 voltilla tai 24 voltilla), ja niiden sähköiskusuojaus on hoidettu tällä pienellä jännitteellä ja suojamuuntajalla. Nämä suojaukset eivät kuitenkaan välttämättä riitä palosuojaukseen.

Käytä halogeenivalaistusasennuksiin vain turvallisia komponentteja ja materiaaleja. Pidä huoli, että valaisimet ovat riittävällä etäisyydellä syttyvistä ja palavista materiaaleista. Jos valmistaja ei ole ilmoittanut asennus- ja käyttöohjeissaan etäisyyttä, sijoita valaisimet vähintään 0,5 metrin etäisyydelle palavista ja syttyvistä materiaaleista. Teetä halogeenivalaistusasennukset sähköalan ammattilaisella, niin voit olla varma asianmukaisesta asennuksesta.

Kiuas

Kuuma kiuas voi sytyttää läheisyydessä olevat helposti syttyvät esineet kuten vaatteet. Kuuman tai kuumenevan kiukaan lähelle ei ole syytä ripustaa pyykkejä. Tarkasta aina ennen kiukaan kytkemistä päälle, ettei sen läheisyydessä ole vaatteita, muoviesineitä tai muita helposti syttyviä tavaroita.

Kun kiuasta sijoitetaan paikalleen, ota huomioon tarvittavat suojaetäisyydet lauteista ja muista puisista rakenteista. Tutustu myös uuden kiukaan käyttöohjeisiin.

Täytä kiukaan kivitila aina kiukaan täyttöohjeen mukaisesti.

Korjauta rikkinäiset vastukset sekä temppuileva ajastin ja kytkimet.

Kodin piensähkölaitteet

Kahvinkeittimet, leivänpaahtimet ja muut kodin pienlaitteet on syytä vaihtaa uusiin, kun niiden toiminnassa havaitaan vikaa tai kun ne ovat vaurioituneet.

Pienlaitteen pistotulppa on hyvä turvallisuussyistä irrottaa, kun laite ei ole käytössä tai sen luota poistutaan. Kun irrotat laitteen pistorasiasta, pidä vetäessäsi kiinni laitteen pistotulpasta. Ei kannata vetää johdosta nykäisemällä, sillä laitteen pistotulpan puoleiset johtimet voivat irrota ja aiheuttaa seuraavalla käyttökerralla vaaraa.

Toinen mahdollisuus on, että useita pienlaitteita on liitetty sellaiseen pistorasiaryhmään, jonka sähkönsyötön saa katkaistua kytkimestä. Tällöin on helppo katkaista sähkö kaikilta pienlaitteilta yhdellä kertaa esimerkiksi lomalle lähdettäessä, eikä jokaisen laitteen tulppaa tarvitse erikseen irrottaa pistorasiasta.

Keskuspölynimuri

Keskuspölynimuria on huollettava ja puhdistettava säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Laitteesta on syytä tyhjentää pölyt riittävän usein ja sen suodatin kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Jos keskuspölynimurin puhdistus unohtuu, pöly tukkii laitteen suodattimen ja se voi syttyä palamaan.

Alunperin laitteen paikkaa suunniteltaessa ja sitä asennettaessa se kannattaa sijoittaa helposti huollettavaan ja paloturvalliseen paikkaan.

Autolämmitin

Auton moottorin ja sisätilan lämmitin voi epäasiallisesti käytettynä tai viallisena sytyttää auton palamaan. Tarkkaile lämmittimen kuntoa jatkuvasti ja toimita se korjattavaksi heti, kun epäilet sen turvallisuutta tai kuntoa.

Auton sisätilan lämmittimenä on turvallista käyttää vain erikseen autoihin tarkoitettua lämmitintä. Asunnon lämmittimet eivät sovellu paloturvallisuusriskien vuoksi auton lämmitykseen.

Autolämmitin on syytä sijoittaa ja sitä on syytä säilyttää niin, että sinne ei pääse likaa, vettä tai suolaa. Kun sijoitat autolämmittimen autoon, huolehdi sen riittävästä etäisyydestä auton pinnoista.

Autolämmittimen kunto kannattaa tarkistaa silloin tällöin ja kiristyttää löystyneet liitokset ja vaihdattaa huonokuntoiset pistorasiat sekä johdot. Korjauta myös vioittunut kellokytkin.

Sähköpatterit

Sähkölämmityspatterit voivat ylikuumentua, jos ilma ei pääse kiertämään. Tästä syystä lämmitintä ei saa peittää ja huonekaluja ei ole syytä sijoittaa liian lähelle sähköpatteria.

Siirrettävä lämmitin tulee sijoittaa niin, ettei se pääse kaatumaan. Myöskään lämmittimen päälle ei saisi kaatua tai pudota mitään aineita tai esineitä.

Jos lämmittimet tai niiden termostaatit rikkoontuvat, niitä ei saa käyttää viallisina, vaan ne pitää korjauttaa kuntoon.