Saunan valaistus

Erilaiset sisustuksen yksityiskohdat ovat tätä päivää myös saunojen valaistuksissa. Esimerkiksi valokuitujen avulla voidaan korostaa löylyhuoneen tilojen ja lauteiden muotoja tyylikkäästi. Voidaan esimerkiksi valaista saunatilaa lasitiilien sisältä.

Tavallisesti suomalaisiin saunoihin sijoitetaan puuritiläkehykseen sijoitettu hehkulamppuvalaisin upotettuna yleensä alalauteen tasolle.

Löylyhuoneessa yli yhden metrin korkeudelle sijoitetun valaisimen pitää kestää 125 °C:een lämpötila. Lisäksi valaisimen kotelointiluokalle asetetaan vaatimuksia. Vähimmäisvaatimuksena on saunan valaisimille IP 24 -kotelointiluokka. Valaisimen tunnistaa kolmion sisällä olevasta pisaramerkistä.

Usein löylyhuoneet jätetään tarkoituksella hämäriksi ja valaisimet sijoitetaan lauteiden alle. Lauteiden kulkureitti kannattaa kuitenkin valaista hyvin varsinkin lapsiperheiden ja vanhusten asunnoissa. Vaikka itse saunomistilanteessa usein halutaankin hämyisää valaistusta, siivousta varten löylyhuoneeseen on hyvä saada kunnon valaistus.

Valaistuksen säätö saunassakin on siis tarpeen. Saunaan on järkevää sijoittaa useampilamppuinen valaisin tai useita valaisimia, jolloin yhden lampun vikaantuminen ei pimennä koko saunaa. Valonlähteenä voi käyttää hehkulamppua. Loisteputken käyttö kuumassa löylyhuoneessa on ongelmallista sikäli, että loisteputken valontuotto heikkenee kuumissa (ja erittäin kylmissä) olosuhteissa. Loistevalaisimet on lähtökohtaisesti suunniteltu käytettäväksi tavanomaisessa huonelämpötilassa joitakin erikoisvalaisimia lukuunottamatta.

Kuituvalaistus on turvallinen ja moderni ratkaisu vaativiin saunatiloihin. Valokuituvalaistuksen asennus kosteisiin ja märkiin tiloihin saneerauksen yhteydessä on helppoa. Valokuituvalaistusratkaisuja löytyy saunavalaistukseen ja laudeasennuksiin. Saneerauksessa voidaan valokuituvalaistusasennuksissa usein hyödyntää vanhoja asennuksia. Esimerkiksi projektori voidaan asentaa entisen saunavalaisimen paikalle asennusrasiaan. Lämpötilarajoitusten vuoksi muovikuituja ei voi asentaa lasikuidun tavoin kattoon. Halogeenivalaistuksella voidaan täydentää valokuituvalaistusta. Myös LED-valaistus sopii saunaan. Höyrysaunan kosteissa tiloissa valokuituvalaistus on turvallisin tapa valaista tilaa, koska valokuidussa ei kulje sähköä - siinä siirtyy vain valo.