Sisävalaistus

Sekä liian hämärä että liian kirkas valo haittaavat värien ja yksityiskohtien näkemistä. Valitsemalla epäsuoran valaistuksen voit välttää liian kirkasta valoa ja voimakkaita heijastuksia. Värit toistuvat parhaiten silloin, kun keinovalo muistuttaa eniten luonnonvaloa. Huoneen sisustuksen värit ja ikkunapintojen määrä vaikuttavat huonetilan valaistukseen. Vaaleat värit heijastavat ja korostavat valoa, kun taas tummat imevät sitä itseensä.

Hyvin suunnitellulla sisustusvalaistuksella voidaan tuoda esille huoneen tyyliä ja korostaa yksityiskohtia. Myös huoneen mittasuhteita voidaan muuttaa valon ominaisuuksien avulla. Korkeaa tilaa voi madaltaa sijoittamalla valaisimet mahdollisimman alas ja pienen tilan vaikutelmaa voi suurentaa suuntaamalla valaisimet ylöspäin.

Ilmettä sisustukseen saadaan, kun valaistaan esimerkiksi lasivitriinejä, stereokaappeja ja kirjahyllyjä pienillä valaisimilla, jotka on asennettu hyllytasojen yläpuolelle valaisemaan tavaroita hyllyillä. Vaihtoehtoisesti voidaan valaista lasivitriinejä valaisemalla kaappien lasiset hyllyt esimerkiksi hyllyn taakse sijoitetulla ohuella loistelampulla ilman kuumenemisriskiä. Myös valokuitua voidaan käyttää lasivitriinien valaisemiseen. Halogeenilamppuja käytettäessä on otettava huomioon niiden voimakas lämpeneminen, sillä ne voivat lämmittää liiaksi yläpuolella olevia kaappeja ja niiden sisältöjä.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa vertailla erilaisia valaistuksen kytkin- ja himmenninratkaisuja. Kotona voi olla useita kytkimiä muuallakin kuin oven pielessä. Niistä valaistusta voidaan ohjata joustavasti eri paikoista. Nykyiset kytkimet ovat tyylikkäitä ja yhteensopivia sähkö-, tele- ja antennipistorasioiden kanssa. Sähkökalusteet voivat olla osa kodin sisustusta - ei tarvitse välttämättä tyytyä siihen valkoiseen perusmalliin.

Sisävalaistus eri tiloissa

Yleisvalaisimiksi kodissa valitaan loiste- tai pienloistelamppuvalaisimia - etenkin erilaisiin työtiloihin kuten keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Usein sytytettäviin tai lyhyitä aikoja käytettäviin valaisimiin soveltuvat hehkulamppu- ja halogeenilamppuvalaisimet parhaiten.

Valaistuksen kytkimet voivat olla seinällä tai valaisimien yhteydessä taikka valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa edullisesti myös langattomasti. Valaistuskytkimiä ja säätimiä on muotoiltuja ja useita värivaihtoehtoja.

Eri huoneet vaativat erilaista valaistusta

Keittiö ja kodinhoitohuone

Keittiö on kodin tärkein työskentelytila ja vaatii tehokasta yleis- ja paikallisvalaistusta. Mitä enemmän keittiöön saadaan luonnonvaloa sen parempi. Koska myös kodinhoitohuone on työskentelytila, pitää valoa olla riittävästi oikeissa paikoissa.

Työhuone

Työtiloissa valaistuksen on syytä olla tehokasta ja laadukasta. Työhuoneisiin kannattaa valita valonlähteet, joiden värintoisto- ja -erotteluominaisuudet ovat lähellä luonnonvaloa.

Olohuone

Olohuoneella on monet kasvot ja siksi siellä tarvitaan hyvää epäsuoraa yleisvalaistusta, epäsuoraa tai suoraa paikallisvalaistusta sekä suoraa kohdevalaistusta. Olohuoneen valaistusta pitää voida muuttaa tilanteesta ja tunnelmasta riippuen kirkkaasta himmeään.

Kulkutilat

Eteisessä tarvitaan hyvää yleisvalaistusta pukeutumista ja riisuutumista varten. Ikkunattomissa tiloissa, kuten halleissa, auloissa, väliköissä ja portaikoissa tarvitaan riittävästi valoa, jotta kulkeminen on turvallista ja vaivatonta.

Lastenhuone

Lastenhuoneen valaisimien pitää olla tukevia sekä sähkö- ja paloturvallisia. Myös häikäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota lastenhuoneissa.

Makuuhuone

Pienessä makuuhuoneessa, jossa vain nukutaan, riittävät hyvin luonnonvalo ja hyvät lukuvalaisimet. Usein makuuhuoneissa ei kannata tehdä yleisvalaistusta alaspäin suuntautuvan kattovalaisimen avulla, sillä se häikäisee sängyssä olijaa.

Pesutilat

Meikkausta ja parranajoa varten tarvitaan tehokasta ja mahdollisimman luonnollista valaistusta. Koska valoja tarvitaan vain lyhyen ajan kerrallaan, ei hehkulamppuja tarvitse energiansäästösyistä hyljeksiä.

Sauna

Valokuitujen avulla voidaan korostaa löylyhuoneen tilojen ja lauteiden muotoja tyylikkäästi. Usein löylyhuoneet jätetään tarkoituksella hämäriksi ja valaisimet sijoitetaan lauteiden alle.

Sisävalaistustyypit

Aivan ensimmäiseksi mieti, millaista yleis-, paikallis-, kohde- tai koristevalaistusta tarvitset kodissasi. Sen jälkeen pohdi, haluatko kiinteitä vai liikuteltavia valaisimia. Seinävalaisimet, upotettavat valaisimet, ripustettavat valaisimet ja plafondivalaisimet ovat kiinteästi asennettavia. Siisti, rakenteiden sisälle jäävä asennus edellyttää riittävän ajoissa tehtyjä suunnitelmia ja asennustyötä. Pistotulppaliitäntäiset valaisimet, kuten pöytävalaisimet ja jalkavalaisimet sekä erilaisilla kiinnittimillä esimerkiksi hyllyn reunaan kiinnitettävät valaisimet, ovat siirrettäviä valaisimia. Lisäksi on kiinteään asennuskiskoon virranottolaitteella kiinnitettäviä valaisimia, joissa siis kisko on kiinteä, mutta valaisimet ovat siirrettäviä ja suunnattavia.

Yksinkertainen ja pelkistetty valaisinmalli on turvallisin silloin, kun ei etukäteen tiedetä lopullista sisustusta.

Sisätilojen valaistus voidaan jakaa sen mukaan, mikä sen tehtävä on, neljään ryhmään: yleis-, paikallis-, kohde- ja koristevalaistus. Yleisvalaistuksen ja jatkuvasti käytettävän valaistuksen valonlähteinä kannattaa suosia loiste- ja pienloistelamppuja. Usein sytytettäviin ja lyhyitä aikoja käytettäviin valaisimiin valitaan hehku- tai halogeenilamput.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistuksen tarkoituksena on saada aikaan tilojen perusvalaistus, jota täydennetään muilla valaistusmuodoilla. Yleisvalaistuksella tarkoitetaan tässä kodin eri tilojen valaistusta, jossa laajalle alueelle levitetään valaistusta esimerkiksi perinteisesti kattoon upotetuilla tai kattoon kiinnitetyillä litteillä valaisimilla.

Parhaimmillaan yleisvalaistus kuitenkin onnistuu nykyisin epäsuoralla hajavalolla. Onnistunut epäsuora hajavalo saadaan aikaan, kun yleisvalaistus suunnataan vaaleisiin pintoihin - esimerkiksi seiniin ja kattoihin. Niistä valo heijastuu tasaisesti huoneeseen. Tasainen yleisvalaistus saadaan aikaan, kun sijoitetaan valonlähteitä eri puolille huonetilaa antamaan tasaista hajavaloa.

Paikallis-, kohde- ja koristevalaistus

Paikallisvalaistusta tarvitaan kotona erilaisiin toimintoihin: lukemiseen, kirjoittamiseen, työskentelyyn, ruuanlaittoon tms. Paikallisvalaistuksessa on erityisen tärkeää häikäisyn välttäminen, mikä saadaan aikaan valaisimen ja valonlähteen oikealla sijoituksella, suuntauksella sekä valon voimakkuudella ja laadulla. Siis vain valon on tarkoitus näkyä ja itse valonlähde jää piiloon. Paikallisvalaistuksessakin valon pitäisi muistuttaa luonnonvaloa niin, että ympäristön värit toistuisivat mahdollisimman luonnollisina.

Kohdevalaistuksen avulla voidaan korostaa rakenteiden ja sisustuksen yksityiskohtia. Yleisvalaistus latistaa yksityiskohtia, mutta kohdevalaistuksella voidaan nostaa esiin yksityiskohdat: kasvit, maalaukset, koriste-esineet, veistokset jne. Esineiden muoto korostuu eri tavoin, kun valo suunnataan ylhäältä, alhaalta tai sivulta. Kohdevalaistuksessa pääosassa ja katseen vangitsijana on kohde – ei valaistus. Liiallinen yksityiskohtien korostaminen saattaa tehdä levottoman vaikutelman.

Koristevalaisin itsessään toimii katseenvangitsijana. Sen päätehtävänä ei ole antaa valoa, vaan olla kaunis esine ja luoda esineenä tunnelmaa. Esimerkkejä koristevalaistuksista ovat jouluvalaistus, laavalamput ja monet valokuituvalaistukset. Parhaimmillaan valaisin on toimiva yleis-, paikallis- tai kohdevalaisin, mutta samalla myös koristevalaisin.

Ohjausjärjestelmät

Erilaiset ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen mukauttamisen eri tilanteisiin ja vaikuttavat niiden toimivuuteen. Vaihtoehtoina ovat himmentimet, liike- ja läsnäolotunnistimet, hämäräkytkimet, kauko-ohjausjärjestelmät sekä ennalta ohjelmoidut älykkäät järjestelmät. Nämä ovat usein käteviä ja auttavat myös säästämään energiaa.

Valitsemalla toisiinsa sopivat liitäntä-, ohjaus- ja säätöjärjestelmät ja valaisimet, voidaan valaistuksen ominaisuuksia hyödyntää parhaiten ja jopa parantaa. Esimerkiksi loisteputkivalaisimien kiusallisen välkkymisen ja syttymisviiveen voi välttää käyttämällä elektronista liitäntälaitetta. Elektroniset liitäntälaitteet ovat viime vuosina kehittyneet niin, että niitä on jo kodeissa käytettävissä valaisimissakin. Uusimmilla liitäntälaitteilla säästetään sähkönkulutuksessa 25 % verrattuna vastaavaan vanhaan kuparikuristimella varustettuun loisteputkivalaisimeen. Hehkulamppuvalaistukseen verrattuna säästöä syntyy 80 %.

Liikkeentunnistin

Liiketunnistimen avulla huolehditaan siitä, että valaisimet syttyvät automaattisesti, kun joku tulee valvonta-alueelle ja sammuvat säädetyn ajan kuluttua. Valvonta-alueen päällä-oloaikoja voi helposti itse säätää. Liiketunnistimen lisäksi voidaan niin ulkona kuin sisälläkin ohjaukseen yhdistää hämäräkytkin, joka estää valoa turhaan syttymästä päivällä. Liiketunnistinta kannattaa käyttää paikoissa, joissa käydään niin, että kädet ovat täynnä tavaraa, jolloin syttyvä sekä sammuva valaistus todella säästää vaivaa. Tällaisia tiloja ovat kellarit, ullakot, vaatehuoneet tms. Liiketunnistin on kätevä ratkaisu myös kuisteilla, tuulikaapeissa, takapihoilla, WC:ssä, ulkovarastoissa, autotalleissa jne.

Automaattinen ohjaus

Automaattista ohjausta voidaan hyödyntää esimerkiksi, kun ollaan poissa kotoa pitkiä aikoja ja halutaan antaa vaikutelma, että talo näyttäisi asutulta. Tällöin voidaan määritellä valaistus syttymään tai sammumaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti eri aikoina.

Vakiovalosäätö

Vakiovalosäädön avulla valaistus reagoi luonnonvalon määrään ja pitää sisällä valaistustason vakiona riippumatta auringon asennosta ja pilvisyydestä.

Infrapunaohjaus

Langaton infrapunaohjaus tarjoaa hyvän ratkaisun silloin, kun valaistusta halutaan säätää etäältä tv:n kaukosäätimen tavoin. Infrapunaohjaus ei vaadi johdotuksia, mikä takaa helpon muunneltavuuden valaistuksen ohjauksessa.

Ohjausjärjestelmät mahdollistavat joustavat muutokset tai lisäykset jo käytössä olevan valaistuksen ohjaukseen. Ohjausjärjestelmälle voidaan itse ohjelmoida yhteissytytys- ja sammutustoimintoja. Valaistuksen kytkimet voidaan ohjelmoida ohjaamaan useita - jopa eri huonetiloissa olevia valaisimia. Esimerkiksi makuuhuoneen, porraskäytävän ja WC:n valaisimet voi sytyttää ja sammuttaa yhdellä makuuhuoneessa olevalla kytkimellä, jolloin reitti WC:hen on valaistu yölläkin asioitaessa.