Työhuoneen valaistus

Työtiloissa valaistuksen on syytä olla tehokasta ja laadukasta. Värintoistokyvyn pitää olla hyvä. Työhuoneisiin kannattaa valita valonlähteet, joiden värintoisto- ja -erotteluominaisuudet ovat lähellä luonnonvaloa. Mm. pienloistelampuista löytyy riittävän laajaspektrisiä vaihtoehtoja.

Työskentelyvalaistuksen oikea suunta on oikeakätisellä ylävasemmalta ja vasenkätisellä yläoikealta, jolloin käden varjo jää mahdollisimman pieneksi. Käsityö- ja askarteluhuoneisiin sijoitetaan loistevalaisimia yleisvalaistukseksi kattoon, työpöydän oikealle tai vasemmalle puolelle taikka työpöydän etureunan yläpuolelle. Loisteputkivalaisimien lisäksi sijoitetaan pöytävalaisimia kohdevalaistukseksi valaisemaan suoraan työkohdetta. Työskentelyvalo on tyypillisesti kohdevalaistusta, jota pitää voida liikuttaa ja säätää paikaltaan siirtymättä. Esimerkiksi kirjoituspöydän päällä ovat käteviä nivelvartiset loisteputkivalaisimet.

Jos työhuoneessa on hyvä epäsuora yleisvalaistus, ei tietokoneen lähellä tarvita erillistä työskentelyvalaistusta. Näyttömonitorin ja taustan välisiä valaistuseroja voi pienentää valaistuksen avulla niin, että silmät eivät rasitu. Tietokone on parasta sijoittaa ikkunaseinän viereiselle seinälle. Vastapäätä ikkunaa sijoitetun tietokoneen ruudussa heijastuu ikkunan kuvajainen ja se rasittaa silmiä. Myös valaisimet saattavat heijastua tietokoneen näytölle. Parhaiten tämän voi välttää käyttämällä epäsuoraa valaistusta.