Ulkovalaistus

Jos olet päättänyt hankkia taloosi ulkovalaistuksen, sinun kannattaa harkita sitä varten erillissuunnitelman teettämistä. Näin voit välttyä kalliilta virheiltä ja saat toivomasi turvallisen ja omat tarpeesi täyttävän valaistuksen. Ammattitaitoinen valaistussuunnittelija myös sovittaa ulkovalaisinlaitteet yhteen talon muun arkkitehtuurin kanssa.

Yleisesti ulkovalaisimina käytetään seinälle, pylväisiin ja kattoihin upotettavia lujarakenteisia valaisimia. Näiden lisäksi kannattaa harkita sellaisten valaisimien käyttöä, jotka voidaan piilottaa rakenteisiin tai luontoon. Valitse ulkovalaisimiksi laadukkaita ja Suomen ankaria talviolosuhteita kestäviä valaisimia, jotka täyttävät ulko-olosuhteiden kotelointiluokkavaatimukset (IP-luokka). Ainakin metallista ja lasista valmistetut ulkovalaisimet kestävät suomalaisia olosuhteita. Myös LED-lamppuvalaisimia ja kuituvalaistusta voidaan menestyksekkäästi asentaa ulkotiloihin. Esimerkiksi puutarhan valaistus saadaan kuidulla piiloon niin, ettei valaistus riko puutarhan luonnonmukaisuutta.

Kun suunnittelutat ulkovalaistusta, ota huomioon, että usein rakentamisvaiheessa maksetut kalliimmat hankinnat voivat alentaa käyttökustannuksia. Kiinnitä siis huomiota myös taloudellisiin tekijöihin:

  • Energiansäästölamppujen ja purkauslamppujen käyttöä kannattaa suosia niiden energiataloudellisuuden vuoksi.
  • Kaikkia ulkovaloja ei kannata pitää päällä läpi yön, vaan puutarhan tunnelmavalaistus kytkeytyy automaattisesti yöksi pois päältä ja kulkureittien valaistus jätetään palamaan.
  • Joissakin tapauksissa liiketunnistimen käyttö voi olla järkevää, kunhan ei jatkuvalla sammuttelulla ja päälle kytkeytymisellä häiritä esimerkiksi talossa sisällä olijoita, naapureita tai ohikulkijoita.

Vaativat ulkovalaistusasennukset edellyttävät aina ammattitaitoista sähköurakoitsijaa sähköistämään niitä. Sähköurakoitsija huolehtii piha-alueelle kaivettavien johtojen oikeasta asennussyvyydestä ja suojauksesta niin, että myöhemmin piha- ja puutarhatöitä tehtäessä ei ensimmäiseksi vahingoiteta kaapeleita. Ammattilainen voi myös neuvoa, kun halutaan parantaa turvallisuutta siten, että ulkovalaisimia suojamaan asennetaan vikavirtasuojakytkin. Vikavirtasuojakytkimestä on esitetty enemmän tietoja kohdassa Vikavirtasuojakytkin.