Lastenhuoneen valaistus

Lastenhuoneen valaisimien pitää olla tukevia sekä sähkö- ja paloturvallisia. Koska valaisin ei ole lelu, pitäisi välttää hankkimasta lastenhuoneeseen leluja muistuttavia valaisimia. Lastenhuoneen - niin kuin muidenkin kodin tilojen - pistorasiat ovat lapsisuojattua rakennetta. Lastenhuoneissa tulisi välttää jatkojohtoja, eli pistorasioita pitäisi alunperin asentaa riittävästi niin valaistusta kuin muitakin sähkölaitteita varten.

Lastenhuoneessa ei saisi käyttää voimakkaasti kuumenevia valaisimia, tai ne tulisi ainakin sijoittaa lasten ulottumattomiin ja hyvin tuulettuviin paikkoihin. Nipistimillä varustettuja pistotulppaliitäntäisiä valaisimia ei pidä sijoittaa lapsen sängyn viereen - eikä oikeastaan ollenkaan lastenhuoneeseen. Lapsen lukuvaloksi sängyn viereen sijoitetaan kunnolla seinään kiinnitettävä lukuvalaisin tai tukeva ja kuumenematon pöytävalaisin.

Myös lapset tarvitsevat kunnon valaistuksen. Häikäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota myös lastenhuoneissa. Lapset liikkuvat paljon matalammalla kuin aikuiset ja heidän herkät silmänsä kärsivät suorasta häikäisevästä valosta. Valaistuksen tulisi ulottua aina lattiaan saakka, sillä pienet lapset oleskelevat ja leikkivät lattiatasossa.

Pienet lapset tarvitsevat joskus yövalaistusta. Himmentimen avulla voidaan valaistusta säätää yöasentoon ja siitä on apua vanhemmille yöheräämisten aikana.