Pesutilojen ja WC:n valaistus

Pesutilojen valontarve on suuri. Meikkausta ja parranajoa varten tarvitaan tehokasta ja mahdollisimman luonnollista valaistusta. Jos pesutilassa on ikkuna, päivänvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon.

Mikäli pesutiloissa on pyykinpesukone, kannattaa huolehtia sen ja allaskaapin alueen riittävästä valaistuksesta. Peilien avulla voidaan valoa ja tilantuntua lisätä usein ikkunattomassa tilassa. Ja jälleen kun sijoitetaan peilejä, huolehditaan, että niiden kautta tuleva valo ei häikäise.

Pesutiloissa suositeltava valaistusratkaisu toteutetaan hehkulamppu- tai halogeenivalaisimilla. Koska valoja tarvitaan vain lyhyen ajan kerrallaan, ei hehkulamppuja tarvitse energiansäästösyistä hyljeksiä.

Halogeenilamppuvalaisimet pitää sijoittaa niin, että ne eivät ole alttiina roiskuvalle vedelle, ja toisaalta lamput on sijoitettava niin, että ne eivät pääse kuumentamaan ympärillä olevia palavia tai helposti syttyviä materiaaleja. Kuituvalaistus käy myös pesutiloihin, mutta valaistuslähde (projektori) joudutaan kuitenkin sijoittamaan huolellisesti pois kosteuden ulottuvilta. Pesutiloissa kannattaa muistaa, että turvallisuusstandardit asettavat rajoituksia valaistuslaitteiden sijoitukselle.

Valaisimet valitaan kosteisiin ja märkiin tiloihin eli pesu-, kylpy- ja löylyhuoneisiin kotelointiluokkien mukaan. Valaisimissa on niin sanottu IP-kotelointiluokkamerkintä, jossa IP-kirjaintunnuksen jäljessä olevat numerot ja kirjaimet kertovat, kuinka tiiviisti valaisin on suojattu ulkopäin tulevaa vettä ja muita aineita vastaan.

Lähestymiskytkin on pesutilojen valaistuksessa mukava ja käyttökelpoinen ratkaisu. Valot syttyvät, kun pesutilaan astutaan ja pysyvät päällä siellä liikuttaessa. Lähestymiskytkin voidaan sijoittaa yli 2,25 metrin korkeudelle tai luokittelemattomalle pesutila-alueelle ja suunnata toiminta-alueelle.