Puutarhavalaistus

Puutarhavalaistus on yleensä koristevalaistusta, jolla korostetaan puutarhan kasvillisuutta, suihkulähteitä, lammikoita, patsaita tms. Kiinnostavia valaistavia kohtia on jokaisessa puutarhassa: puut, pensaat, köynnöskasvien peittämät aidat, muurit tai seinät, vesialtaat tms.

Puutarhavalaistuksessa on iso merkitys valon värillä ja voimakkuudella. Jotta saadaan aikaan tasapainoinen puutarhavalaistus, sekoitetaan sopivassa suhteessa kylmä- ja lämminsävyistä valoa. Kylmäsävyinen valon väri sopii valaisemaan kasvillisuutta ja lämminsävyinen valo sopii niihin kohteisiin, jotka toimivat katseen vangitsijoina ja joihin halutaan houkutella ihmisiä pysähtymään: grillin tai puutarhakaluston ympärille taikka veistosta valaisemaan. Kylmänä valonlähteenä voi käyttää halogeenivaloa ja lämmintä sävyä voidaan saada aikaan aidolla kynttilällä tai hehkulampulla.

Valaistessasi puutarhaa ole varovainen valomäärän kanssa. Liian voimakas puutarhavalaistus voi häikäistä sisätiloja. Toisaalta vastaavasti sisältä tuleva valo voi vahvistaa ulkotilojen valaistusta. Siksi asiantuntevan valaistusuunnittelijan merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Puutarhaan soveltuvat matalalle asennettavat upotettavat kohdevalaisimet. Niiden valaistuskulmaa olisi hyvä voida säätää. Puita ja pensaita voidaan valaista esimerkiksi alhaalta ylöspäin. Puutarhan polkuja voi valaista vaakasuoraan, lähelle maan pintaa asennettavilla valaisimilla. Pihojen istutusten valaisemiseen voidaan varata matalia pylväitä, joihin sijoitetaan pistorasiat ja niihin liitetään pistotulppaliitäntäiset valaisimet.

12 voltin pienoisjännitteellä toimivia suihkukaivoja ja koristevalaisinsarjoja varten on markkinoilla sopivia pistorasioita. Suojamuuntajat sijoitetaan sähkökeskukseen tai erilliseen vesitiiviiseen koteloon. Muuntajan sijoituksessa kannattaa ottaa huomioon talvikäyttö.

Kun valitaan valaisimia ulkotiloihin, parvekkeille ja terasseille, kannattaa kiinnittää huomiota mm. seuraaviin seikkoihin:

  • kotelointiluokka
  • ilkivallan kestoinen rakenne
  • lumen vaikutus
  • rakennuksen tyyliin sopivat valaisimet
  • ohjausratkaisut - esim. parvekkeille lähestymiskytkimet
  • jos parvekevalaisin kiinnitetään seinään, ilmoitetaan isännöitsijälle
  • valaistus ei saa aiheuttaa häikäisyä ympäristöön
  • tarvittaessa suojaus vikavirtasuojalla