Remontoinnissa huomioitavaa

Jos pientaloissa haiskahtaa vähänkään ummehtuneelle tai tunkkaiselle, halutaan heti selvittää, mistä haju johtuu, ja ettei se vaan ole hometta. Mutta jos kodin tai kesämökin sähkölaitteet ja sähköasennukset ikääntyvät, kuluvat tai vaurioituvat, ei synny outoja hajuja eikä aina edes ulkoisesti voi päätellä niiden kuntoa. Tästä johtuen viallisia ja loppuun palvelleita sähköasennuksia ei aina havaita. Kuitenkin sähköpalon tai sähköiskujen vaara saattaa olla olemassa ja sähkölaitteiden käytettävyys hiertää.

Teetä kuntoarvio tai kuntotutkimus

Sähköasennusten kuntoa ei aina pysty yksinomaan päältäpäin arvioimaan. Siksi käytettynä ostettuun asuntoon ja remonttia suunniteltaessa vanhaan asuntoon kannattaa teetättää sähköalan ammattilaisella sähköasennusten kuntoarvio tai perusteellisempi kuntotutkimus, joka sisältää myös turvallisuustarkastuksen ja usein lisäksi energiakatselmuksen. Toki itsekin voi havaita rikkoontuneet pistorasioiden ja kytkimien kannet, mutta keskuksen löysien liitosten tai ylikuormituksen selvittämiseen tarvitaan sähköammattilaista kokemuksineen ja mittareineen.

Sähköammattilaisen tekemässä kuntotutkimuksessa saat perusteellista tietoa myös näkymättömissä olevien sähköjohtojen, rasioiden ja putkitusten kunnosta, sähköasennusten toimivuudesta ja energiansäästömahdollisuuksista.

Kuntotutkimus kannattaa varsinaisten sähköasennusten lisäksi teettää myös puhelin- ja antennijärjestelmille. Digitaaliset lähetykset maanpäällisistä verkoista ja satelliiteista lisäävät moninkertaisesti antennijärjestelmän kautta saatavilla olevia palveluja. Tästä syystä ne edellyttävät antenniverkon suorituskyvyltä enemmän kuin nykyiset analogiset lähetykset.

Analogiset lähetykset loppuvat kokonaan lähivuosina. Siihen mennessä olisi hyvä teettää antennijärjestelmien taloverkoille kuntotutkimus, jotta saataisiin varmuus siitä, kykeneekö antenniverkko välittämään myös digitaaliset lähetykset.