Sähkölaitteiden merkinnät

Periaatteena on, että valmistajat ja maahantuojat vastaavat sähkölaitteiden turvallisuudesta ja vaatimusten mukaisuudesta. Valmistajat ja maahantuojat voivat joko itse testata laitteet tai testauttaa ne vapaaehtoisesti puolueettomalla testaajalla ennen markkinoille päästämistä. Sähkölaitteissa on erilaisia merkkejä osoituksena niiden testauksista ja ominaisuuksista.

CE-merkintä

Kaikissa myytävissä laitteissa pakollinen CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n asettamat vaatimukset. CE-merkityt sähkölaitteet saavat liikkua vapaasti Euroopan talousalueella. Merkki on tarkoitettu etupäässä tulliviranomaisille, jotka valvovat tavaroiden vapaata liikkuvuutta ETA-alueella. CE-merkki ei siis välttämättä takaa kuluttajille tuotteiden laatua ja turvallisuutta.

Testauslaboratorioiden merkit

Kun valitset laitteen, jossa on testauslaboratorion tunnus, voit olla varma siitä, että laitteen mallikappale on läpäissyt turvallisuustarkastuksen. Jokaista sähkölaitetta ei tarkasteta laboratoriossa, vaan vain mallikappaleet. FI-merkki on Suomessa toimivan SGS FIMKOn testauslaboratorion merkki. Esimerkkejä eri maiden laboratorioiden merkeistä on alla olevassa kuvassa.

Energiamerkintä

Vuodesta 1995 alkaen sähkölaitteisiin on vaadittu energiamerkintä, jolla pyritään edistämään energiansäästöä. Energiamerkintä pitää olla kodin kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, kuivaavissa pyykinpesukoneissa, astianpesukoneissa sekä kotitalouslampuissa. Energiamerkinnän tekee sähkölaitteen valmistaja tai maahantuoja.

Energiamerkintä antaa vertailukelpoista tietoa uusien laitteiden sähkönkulutuksesta ja auttaa kuluttajaa valitsemaan vähän energiaa kuluttavia laitteita. Esimerkiksi kylmälaitteet on jaettu energiankulutuksen mukaan kulutusluokkiin A-G. Keskitason kylmälaitteet kuuluvat D- ja E-luokkaan. Esimerkiksi B-luokan laitteiden sähkönkulutus on 25-45 % pienempi kuin keskitason kylmälaitteissa.

Laitteen sähkönkulutuksen voi muuttaa euroiksi kertomalla kWhmäärän (kilowattituntimäärän) sähkölaskussa olevalla kWh:n hinnalla. Esimerkiksi 600 kWh x 0,1 euroa = 60 euroa.

Energiamerkinnällä voidaan ilmoittaa sähkölaitteen energiatehokkuuden lisäksi laitteen muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi pyykinpesukoneilla ilmoitetaan merkinnällä myös pesutulosluokka ja linkoustehokkuusluokka. Lampuilla ilmoitetaan valovirta ja keskimääräinen polttoikä. Merkintä voi ilmoittaa esimerkiksi laitteen äänekkyyden. Pyykinpesukoneiden, kylmäsäilytyslaitteiden, kuivausrumpujen ja lamppujen energiamerkinnät on esitetty erillisessä PDF-dokumentissa.

Laitteen muut merkinnät

Laitteessa pitää olla myös valmistajan nimi, kauppanimi tai tavaramerkintä ja tyyppinimi, joista valmistaja voidaan tunnistaa. Laitteesta on löydyttävä myös mallimerkintä sekä merkintä tehosta tai virrasta sekä jännitteestä. Lisäksi laitteesta on löydyttävä suojausluokkamerkintä ja tieto mahdollisesta kotelointiluokasta. Laitetta hankkiessa kannattaa laittaa muistiin laitteen maahantuojan tai vastuullisen huoltoliikkeen nimi ja laitteen takuuaika.

Laitteen mukana kuuluu toimittaa myös asianmukaiset käyttö- ja asennusohjeet kielellä, jota ymmärrät. Säilytä sähkölaitteiden käyttöohjeet muiden kodin laitteiden käyttöohjeiden kanssa samassa vakiopaikassa, mistä löydät ne tarvittaessa käyttöösi.

Tuotteille pitää olla järjestetty takuu ja huolto toimivalla tavalla. Sähkölaitteiden turvallisuutta valvoo sähköturvallisuusviranomainen Turvatekniikan keskus eli TUKES. TUKES testaa vuosittain satoja myynnissä olevia sähkölaitteita, joiden turvallisuutta syystä tai toisesta epäillään.