Valonlähteet

Valaistus kuluttaa arviolta viidenneksen perheesi taloussähköstä. Hehkulamput kuluttavat sähköä kaikista lampputyypeistä eniten, mutta toisaalta niiden lämpösäteily vähentää lämmityskustannuksia. Valoja ei kuitenkaan kannata pitää päällä turhanpäiten, sillä vuoden kuluessa siitä voi koitua melkoisesti tarpeettomia kustannuksia.

Valonlähteissä on valinnan varaa. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mm. värintoisto-ominaisuuksiin, valon väriin, energiatehokkuuteen ja käyttöikään. Valintaa helpottaa, kun selvität itsellesi, millaista valoa erilaisista valonlähteistä tulee ja vastaako se kulloisiakin tarpeitasi. Myös valaistuksen säädettävyydellä voi olla merkitystä.

Tavallisimpia kodeissa käytettyjä valonlähteitä ovat pienloistelamput, halogeenilamput, hehkulamput, valokuidut ja LED-lamput. Kannattaako kodin hehkulamput vaihtaa energiansäästölamppuihin? Mitä ne energiansäästölamput sitten oikein ovat? Säästävätkö ne sekä energiaa että rahaa?

Kylmälaitteiden, pesukoneiden ja kuivausrumpujen lisäksi myös kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa hehku- ja loistelampuissa vaaditaan energiamerkintä. Sen avulla voit helposti vertailla eri lamppujen kulutusta ja valita omaan käyttöösi sopivat lamput. Energiamerkintä kertoo asteikolla A-G lampun energiankulutuksen. Energiamerkintä voi olla lamppupakkauksen kyljessä tai liitettynä irrallisena pakkaukseen. Kohdassa Energiamerkinnät on lisää tietoa energiamerkinnästä ja kuva kotitalouslamppujen energiamerkinnästä. Paristoilla ja akuilla toimivissa lampuissa ei ole energiamerkintää, eikä myöskään heijastinkupulampuissa tai aivan vähäistä valoa (alle 4 W) antavissa lampuissa.

Kun huomataan, että jonkin tilan valaistus käy heikoksi, vaihdetaan usein vanhan hehkulampun tilalle tehokkaampi lamppu. Se onkin mahdollista, kunhan huolehditaan siitä, että valaisimeen ei laiteta suurempaa lamppua kuin siihen on sallittu. Joko valaisimessa itsessään tai sen pakkauksessa on merkintä liitettävän lampun maksimitehosta, esimerkiksi 60 W. Tästä syystä esimerkiksi halogeenivalaisimien pakkaukset kannattaa säästää ja säilyttää, sillä itse halogeenilamppuihin ei voida tehdä maksimitehomerkintää niiden voimakkaan lämpenemisen vuoksi ja ne ovat pakkauksissa.

Tuskin kukaan pystyy sanomaan, mikä valonlähde tai valaistustyyli on paras. Tärkeimmät valintatekijät ovat tilan ja käyttäjän asettamat vaatimukset. Valaistuksen tehtävänä on luoda kodikkuutta ja kauneutta. Sen tulee olla turvallisuutta tuottava ja energiataloudellisesti järkevästi suunniteltu. Ennen kaikkea valaistuksen lopputuloksen on oltava asukkaan toiveiden ja tarpeiden mukainen.