Sähkölaitteiden merkinnät

Periaatteena on, että valmistajat ja maahantuojat vastaavat sähkölaitteiden turvallisuudesta ja vaatimusten mukaisuudesta. Valmistajat ja maahantuojat voivat joko itse testata laitteet tai testauttaa ne vapaaehtoisesti puolueettomalla testaajalla ennen markkinoille päästämistä. Sähkölaitteissa on erilaisia merkkejä osoituksena niiden testauksista ja ominaisuuksista.

CE-merkintä

Kaikissa myytävissä laitteissa pakollinen CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n asettamat vaatimukset. CE-merkityt sähkölaitteet saavat liikkua vapaasti Euroopan talousalueella. Merkki on tarkoitettu etupäässä tulliviranomaisille, jotka valvovat tavaroiden vapaata liikkuvuutta ETA-alueella. CE-merkki ei siis välttämättä takaa kuluttajille tuotteiden laatua ja turvallisuutta.

Testauslaboratorioiden merkit

Kun valitset laitteen, jossa on testauslaboratorion tunnus, voit olla varma siitä, että laitteen mallikappale on läpäissyt turvallisuustarkastuksen. Jokaista sähkölaitetta ei tarkasteta laboratoriossa, vaan vain mallikappaleet. FI-merkki on Suomessa toimivan SGS FIMKOn testauslaboratorion merkki. Esimerkkejä eri maiden laboratorioiden merkeistä on alla olevassa kuvassa.