Kodin sähkölaitteet

Jo varhain suunnitteluvaiheessa tulevat mieleen ensimmäiset ajatukset siitä, mitä sähkölaitteita omassa elinympäristössä tarvitaan, jotta arkipäivän asiat sujuisivat ja eläminen kotona olisi vaivatonta ja mukavaa. Ota huomioon laitteen valinnassa sen tuleva käyttöpaikka ja käyttötarkoitus. Ulko- ja sisätilojen laitteet eroavat tosistaan samoin kuin kosteissa ja kuivissa tiloissa käytettävät laitteet. Erityisesti sähkölämmittimet ja valaisimet kannattaa valita huolella.

Sähkölaitteelta vaaditaan erilaista kotelointia riippuen siitä, minkälaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Valmistajan tai maahantuojan tulee ilmoittaa olosuhteet, joihin laite soveltuu. Sähkölaitteisiin on yleensä merkitty näkyviin kotelointiluokka joko IP-tunnuksilla tai pisaramerkinnöillä.

Sähköurakoitsija valitsee sähköasennustarvikkeiden ja asentamiensa laitteiden kotelointiluokan olosuhteita vastaavaksi.

Hinta vaikuttaa laatuun

Valinnanvaraa sähkölaitteissa on runsaasti niin, että valinta voi olla joskus tuskastuttavan vaikeaa. Ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat. Sähkölaitteen silmiinpistävän halpa hinta voi olla osoituksena kelvottomasta laadusta niin toimivuuden kuin turvallisuudenkin suhteen. On tärkeää tiedostaa sähkölaitteen hinnan mahdollinen vaikutus tuotteen laatuun ja käyttökelpoisuuteen.

Siinä vaiheessa, kun olet tehnyt oman alustavan tarvekartoituksesi, ota yhteyttä sähköurakoitsijaan tai sähkösuunnittelijaan ja keskustele erilaisista toteutusvaihtoehdoista. Kaupassa myytävien sähkölaitteiden sekä sähkösuunnittelijoiden ja sähköurakoitsijoiden valitsemien sähkölaitteiden pitää olla turvallisia, toimivia ja valittuun käyttöön tarkoituksenmukaisia. Sähkölaitteiden valinnassa sähköammattilaisten ammattitaitoa ja apua kannattaa käyttää hyväksi.

Tutustu laitteisiin ennen ostoa

Kun hankit itse sähkölaitteita, kiinnitä huomiota tuotteen ulkonäköön, viimeistelyyn ja pakkaukseen sekä tuotteesta saatavaan informaatioon. Tutustu pakkauksen tuotetietoihin jo myymälässä. Jos pakkaus ei ole näkyvillä, pyydä myyjältä se nähtäväksi. Tutustu laitteen käyttöohjeisiin jo hankintavaiheessa, ennen kuin teet ostopäätöksen.

Torikauppiaalta tai kiertävästä pakettiautomyymälästä hankitut tarvikkeet ovat tulleet monelle kalliiksi. Osta sähkölaitteesi vain luotettavalta myyjältä. Riskit ovat erilaiset ostaessasi sähkölaitteen suoraan pakettiautosta, kirpputorilta, antiikkiliikkeestä, käytettyjen tavaroiden kauppiaalta, ovelta-ovellekauppiaalta tai vaikkapa naapuriltasi. Myyjällä on vastuu myymästään tuotteesta, mutta mistä tavoitat pakettiautomyyjän, ovelta-ovelle-kauppiaan tai kirpputorimyyjän ongelmatilanteessa. Näissä tapauksissa vastuu sähkölaitteen turvallisuudesta jää käytännössä yksinomaan sinulle itsellesi.